Mozilla presenterar projektet “mozjpeg” för att minska storleken på jpeg

mozilla

Nytt projekt presenterat av Mozilla (ansvarigt för Firefox), den här gången relaterat till komprimerbarheten av bilder i JPEG-format.

Är om mozjpeg (github.com/mozilla/mozjpeg), ett projekt som syftar till att tillhandahålla en högkvalitativ JPEG-kodare som förbättrar komprimering och bibehåller kompatibilitet med de allra flesta befintliga avkodare (det finns ingen anledning att ytterligare komprimera jpeg-filer om webbläsare inte förstår denna kompression och vet inte hur man ska tolka den).

Vi pratar om ett format som har använts sedan 1992, ett format som används för att minska storleken på bilder, vilket ger förluster i kvaliteten, ett format med nästan universell kompatibilitet, på och utanför Internet. För att öka internethastigheten måste du arbeta med bilderna, vilket är det som väger tyngst på en sida, och därför fokuserar Mozilla nu på detta format.

Medan andra letar efter ett alternativt format som ökar kompressionsförhållandet, något som kan påverka den enorma mängden befintlig programvara som redan är kompatibel med jpeg, är de hos Mozilla övertygade om att den fulla komprimeringspotentialen inte har uppnåtts efter mer än 20 års användning , varför de idag släppte den första versionen av denna kodare.

De lovar att få upp till 10% ytterligare komprimering, även om de fortfarande är långt ifrån överraskande resultat. För tillfället kallar de programmerarna som vill hjälpa till att vara en del av projektet, samt listan över e-postmeddelanden som de avslöjar på den officiella bloggen.