Om webbplatser för matlagningsrecept (I)

recetas

Om vi ​​häromdagen granskade röstvärldens värld de senaste åren, kommer vi nu att se hur köksreceptwebbplatser har utvecklats, en av de mest konsulterade kategorierna världen över, som finns på Internet sedan första biten sedan den första hobbyisten började skriva hans första ord i HTML.

När jag började WWWhatsnew.com2005 fanns det redan många webbplatser som på ett eller annat sätt registrerade recept av alla slag klassificerade på de mest olika sätten. 2006 pratade vi för första gången om ett projekt i denna kategori, SocialcookbookDet kallades ett projekt som inte lyckades hitta en lämplig modell för att överleva på en alltmer konkurrenskraftig webbplats.

Sidor med fasta recept klassificerade började utvecklas till något annat samarbete och 2006 hade vi redan projekt som recipematcher.com, en vivo, som tillåter oss leta efter rätter som anger ingredienser, något som mycket väl mottogs av det icke-specialiserade samhället, som öppnar kylskåpet, tittar på vad det har och försöker göra något intressant med ämnet. Denna modell av berätta vad du har och jag kommer att berätta vad du kan förbereda upprepades mycket över tiden, som vi kommer att se i denna serie.

Recept och början på web 2.0

Recept 2.0 började växa som svampar. Myrrecept Det var en av de mest kända, en webbplats som låter oss prenumerera på listan över recept via RSS, skriva vår, söka i ett taggmoln efter stil eller ingredienser etc. Vi hade också wegottaeat.com, ett bra ställe att lagra och sortera recept (en kokbok som vi kan hålla privat på webben) som fortfarande är användbara; cheeef.com, som dök upp 2007 som en digital receptbok som låter dig hitta de mest röstade, hitta tips och göra kommentarer (ett socialt nätverk börjar på recept som har varit i beta sedan dess); tastefora, försvann också, med idén att skapa en webbplats som skulle öka populariteten för de recept som mest röstades av samhället; VegCooking, med recept för vegetarianer, som senare blev den nuvarande peta.org; tvcocina.com, ett socialt nätverk på vårt språk med videor och klassificerade recept och många andra projekt som utnyttjade den nuvarande 2,0 febern för att skapa webbplatser med innehåll som skapats av användare.

Detta var 2007, revolutionen, möjligheten att se hur det, på höjden av vad vi då kallade web 2.0, kunde användas för att skapa riktigt användbara receptwebbplatser. Om web 2.0 var internet där webbmästarens figur förändrades radikalt, där läsare hade en mycket mer relevant närvaro, uppdaterade, kommenterade och kommenterade på ett sätt som inte hade sett tidigare, var receptwebbplatserna ett bevis på vad som är nytt webb-verklighet det kan fungera. Det var inte mer meningsfullt att underhålla en webbplats med två eller tre receptredaktörer, kriget var nu på en annan front: Se vem som lyckas locka fler fans av köket och låt innehållet generera sig själv.

Denna modell grundades 2008 med solida projekt som cookthink.com, weeatt.com eller opensourcefood.com (recept med öppen källkod). 2008 var ett bra år för att eliminera små projekt med liten framtid och lämna bara de som verkligen hade goda och innovativa idéer. Det året föddes bra platser på spanska, som receptoftoday.com (som tyvärr inte överlevde trycket från det sociala nätet), eller verycocinar.com, som idag presenteras som en intresse av videor med recept, även om det fortfarande inte kunde jämföras med det enorma antalet alternativ som finns på engelska.

Vi kunde tro att detta var uppkomsten av receptvärlden, vi kunde knappast föreställa oss att sociala nätverk, Twitter och Facebook, främst och efter smartphones var där för att visa att saker fortfarande kunde förändras mycket.

Men det är en annan historia, den fantastiska historien 2009-2013 i onlinereceptvärlden, något vi kommer att berätta en annan dag för att inte övermätta.

Bild: Kök, från shutterstock.com