Ny 3D-utskriftsprogramvara som gör det möjligt att designa ansiktsimplantat

Implante ansiktsimpression en 3D

Forskare från Storbritannien arbetar med ett nytt projekt som heter ADEPT, som syftar till att implementera programvara för 3D-utskrift som underlättar processen för design av ansiktsimplantat.

Många patienter varje år, vare sig det beror på maxillofacial trauma eller som en följd av sjukdom, har det enda alternativet att tillgripa ansiktsimplantat.

Detta kräver inte bara implementering av dyr teknik, men det är också svårt att använda eftersom det kräver annan programvara och komplicerar kirurgernas arbete.

Med förslaget som föreslagits av dessa forskare kommer kirurger att kunna designa anpassade implantat genom att konfigurera några alternativ och ha filen för 3D-utskrift i titan. Detta kommer inte bara att effektivisera kirurgernas arbete, utan även användningen av denna programvara kommer att ge patienterna ett mer prisvärt alternativ till traditionell implantatdesign.

Detta projekt är en del av forskningen som genomförts under de senaste åren av Morriston Hospital och Cardiff Metropolitan University. För närvarande är ADEPT fortfarande i testfasen och arbetar med den feedback som forskarna fått för att lansera den på marknaden inom en snar framtid.

Vi kan se mer information om detta projekt på den här länken.