Microsoft tar med Linux GUI-applikationer till Windows 10

Linux-fönster

Microsoft har slutit fred med Linux, det har faktiskt insett att det var fel under alla de år då det förklarade krig.

Nu ber det inte bara om ursäkt, det integrerar också Linux i Windows, och idag går de ett steg längre: det lovar att dramatiskt förbättra ditt Windows Subsystem för Linux (WSL) med GUI-applikationsstöd och GPU-hårdvaruacceleration.

Det syftar till att ha en fullständig Linux-kärna i Windows 10, och nu planerar den att stödja Linux GUI-applikationer som körs tillsammans med vanliga Windows-applikationer.

Tanken är att utvecklare ska köra Linux Integrated Development Environments (IDE) tillsammans med vanliga Windows-applikationer.

Tidigare kunde du göra något liknande detta genom att köra Linux GUI-applikationer i Windows, tidigare med en tredjepartsserver, men det gjorde prestandan mycket dålig.

Microsoft lovar att lösa detta också.

Windows 10 kommer snart att få ytterligare stöd för GPU-hårdvaruacceleration med Linux-verktyg.

GPU-hårdvaruacceleration kommer att börja rulla ut under de kommande månaderna för Windows 10 Insiders on Fast Ring, och Microsoft planerar att dela mer information om tidpunkten för Linux GUI-applikationsstöd senare i år.

Det är uppenbart att de vill fokusera på utvecklare som vill använda Windows som en utvecklingsruta, ytterligare ett steg för att göra det tydligt att det inte bara finns beundran, utan också avsikten att fortsätta slåss med kompatibilitet.