Forskare visar glasögonfri 3D-teknik för filmskärmar

Imagen

Nu kommer de flesta av er att ha sett en 3D-film på bio. Trots de olika förbättringarna av denna teknik kan det vara obehagligt att ha glasögon för att njuta av filmen för många tittare. Allt verkar tyda på att detta kan förändras mycket snart, och det är det En grupp forskare har skapat glasfri 3D-teknik för filmskärmar.

Även om många TV-apparater redan låter dig njuta av 3D-teknik utan att använda speciella glasögon, är det mycket mer komplicerat att göra detsamma på en filmskärm. Anledningen är att Bioskärmar är utformade för att ses från olika platser i rummet. Nu har en grupp forskare från MIT CSAIL och Weizmann Institute of Sciences (Israel) hittat ett sätt att erbjuda den tredimensionella effekten oavsett var i rummet vi sitter.

Som du kan se i videon nedan använder Cinema 3D-teknik olika uppsättningar linser och speglar för att uppnå den tredimensionella effekten utan att offra filmens upplösning. Det är ändå viktigt att notera att, åtminstone för tillfället, tekniken vi pratar om är endast tillgänglig som en prototyp (vars storlek inte överstiger storleken på ett pappersark och använder 50 par linser och speglar för att använda). Även om en ökning av storleken kommer att öka kostnaden för denna teknik avsevärt, kan det i framtiden bli mer än en prototyp, så vi kommer att hålla ett öga på dess utveckling.

Källa: Engadget | Weizmann Institute of Science.