Experter satsade på genetisk forskning och maskinsyn för att slå blindhetspulsen

Tim rödaktig

I samband med World Vision Day deltog vi på Wwwhatsnew vid evenemanget Är konstgjord syn verklig? Organiserad av Barcelona Institute of Ocular Microsurgery (IMO), ett ledande oftalmologiskt centrum för behandling av okulär patologi och eventuella synproblem.

PixumVision-forskare, tillsammans med genetiska och näthinnespecialister från IMO, träffades för att diskutera de olika framtida alternativen för att hantera blindhet.

Det nya IRIS II-retina-chipet var ett av de viktigaste fokuserna vid evenemanget.

Dr Rafael Navarro, näthinnespecialist på IMO, ansvarade för att öppna evenemanget med en kort introduktion om konstgjord syn, med särskild tonvikt på att visa verkligheten som kan uppnås med enheterna:

(…) tekniken förbättras men nervvävnaden är en extremt komplex vävnad.

Att sätta ett mikrochip i näthinnan löser inte synproblemet, men det är ett första steg i ett maraton som vi måste springa för att förbättra livskvaliteten för våra patienter.

.

Tim Reddishs vittnesbörd

Den tidigare brittiska paralympiska idrottaren och medaljören Tim Reddish var den speciella gästen för evenemangsdelningen, med praktiskt taget full kapacitet, sin erfarenhet som en patient som förlorade sin syn till vuxenlivet och som fick ett näthinnechip implanterat 2012.

I hans vittnesmål, ett exempel av självförbättring förklarade han hur hans retinitis pigmentosa vid 31 år bekräftades och hur en drastisk: det finns inget botemedel, det är ärftligt och genetiskt, långt ifrån att sjunka honom, det hjälpte honom att fortsätta med ett nytt liv där familj och sport har varit hans stora stöd.

Det är inte lätt att lära sig nya färdigheter och anpassa sig till en ny livsstil, men sport och familj har hjälpt mig mycket.

Men framför allt stöds av en livsfilosofi där synstörning varken är hinder eller ursäkt för att inte kunna uppnå drömmar.

Min erfarenhet har lärt mig att inte ge upp, veta vad jag vill och göra allt för att kunna uppnå det.

När det gäller hans erfarenhet som patient med näthinnechip, gick Reddish med på att delta 2010 när projektet fortfarande var embryonalt och han gjorde det, som han själv säger för att det värsta som kan hända är att det inte skulle fungera och efter dagen av operationen 2012 (sammanfaller med OS i London) och efter 14 timmars operation, som han själv berättar.

Jag var nervös, orolig och ville att det skulle fungera, inte för mig utan för framtidens ungdomar som skulle kunna dra nytta av det.

Den tidigare paralympiska idrottaren beskrev sensationen som en blixt, en stor ljuskälla.

Jag kunde se men inte på det konventionella sättet, jag var tvungen att utbilda min hjärna för att tolka ljuset, och vi fick fantastiska resultat.

Även om enheten efter 9 månader slutade fungera och var tvungen att tas bort, var resultaten väsentliga för att bidra till att retinalanordningar utvecklades.

Elektriska stimulatorer för näthinnan

Dr.

Ralph Horning, forskningschef för Pixum Vision, presenterade efter vittnesbördet om Reddish, den nya elektriska näthinnestimulatorn som för närvarande testas i en studie som IMO är en del av, som det enda centrumet i Spanien.

Framför allt ville han betona att konstgjord syn är en verklighet och han påpekade sina prestationer, som IRISII-enheten, med vilken en större definition av bilden har sökts med 150 elektroder utan användning av batteri, med driva trådlöst och uppnå enheten är justerbar med silikon för att kunna ta bort implantatet och i framtiden för att kunna ersätta det med nyare.

Systemet använder en minikamera som efterliknar driften av det mänskliga ögat genom att kontinuerligt fånga förändringar i synfältet med hjälp av pixlar över tiden.

Från minikameran i glasögon skickas informationen som stimulerar näthinnan så att den överför bildsignaler till hjärnan.

Det kirurgiska ingreppet kan utföras på cirka 2 eller 3 timmar, mycket långt från de första 14 timmarna av den första anordningen som implanterades i före detta idrottsman Tim Reddish.

Tredje generationen mikrochips

I samma linje som Horning presenterade Khalid Isaque, VD för Pixum Vision, ett tillvägagångssätt för den tredje generationen mikrochips som kan representera ett betydande steg i den visuella förbättringen av patienter.

Det finns redan prototyper, som PRIMA, en ny generation av elektriska näthinnestimulatorer för att nå ansiktsigenkänning, som redan har testats på möss och som kan testas i mänskliga ögon i slutet av detta år 2016.

Evenemanget avslutades med ett runt bord där de tre talarna fick sällskap av Dr.

Marina Riera, från IMO: s genetiska avdelning, och läkarna Borja Corcstegui, Anniken Burs och Rafael Navarro, näthinnespecialister från Ocular Microsurgery Institute of Barcelona, ​​i som de diskuterade, förutom artificiell syn, andra strategier för att hantera blindhet, såsom gen- och cellterapier.

Dr.

Riera förklarade att IMO-stiftelsen genomför flera forskningsprojekt som syftar till att identifiera nya gener som är ansvariga för retinala dystrofi för att förstå varför sjukdomen utvecklas.

Händelsen avslutades med slutsatsen att artificiell syn inte är en myt, det är en verklighet trots att vi fortfarande är i början av vägen och med förtroendet för projektet hos en av de första mottagande patienterna, i detta fall Tim Reddish som Han drog slutsatsen att han kommer att gå igenom retinalimplantatprocessen igen och att han inte bara kommer att göra det igen utan att han uppmuntrar vem som helst att delta, det är fascinerande att vara en del av ett projekt som kommer att hjälpa andra patienter i framtiden.

Här är presentationsvideon: