Bibliografi, karta och lokalisering av bibliotek i Spanien

biblioguia

Bibliografi (biblioguia.es) är en karta och lokaliserare av bibliotek i Spanien som presenterades för oss för några timmar sedan.

Projektet får information från Landets viktigaste öppna dataportaler. Det täcker för närvarande de autonoma samhällena Andalusien, Katalonien, Galicien, Madrid, Castilla y Len, Reino de Navarra och staden Gijn.

Felipe, dess grundare, berättar att det startade för ett år sedan som ett eget initiativ.

Jag är ett fan av Open Data-rörelsen eftersom jag tror att de tjänar till att ge samhället värde, och mer nu när informationsteknik är en trend som har vuxit exponentiellt.

Med tanke på att all information av denna typ distribuerades ojämnt i de olika regionala portalerna skapade jag webbapplikationen och tillsammans med den den första APP som hittade bibliotek på mobila enheter.

Tjänstens huvudsyfte är att ge användarna ett enda, enkelt och gemensamt gränssnitt för sökning och lokalisering av alla bibliotek i Spanien. Också för att främja användningen och publiceringen av öppna data, eftersom tack vare dem kan nya användbara tjänster skapas eller som de låtsas vara.

Appen publicerades för en månad sedan och tas emot väl av de öppna dataportalerna och av hela samhället bakom den.

Idag har jag till exempel fått en uppdatering från en autonom gemenskap som fram till för några timmar sedan bara hade publicerat fem bibliotek, nu finns det mer än 300.

Nu finns det förväntningar att de autonoma samhällena som inte är i tjänsten, publicerar informationen för att inkludera dem och utöka täckningen.