AmayaOS, ett gammalt datoroperativsystem skapat av en 14-åring

amayaOS

Vi såg det på #OpenExpoDay (openexpo.es), en öppen källkod och fri programvaruhändelse som ägde rum den 26 juni i Madrid: ett operativsystem skapat av Daniel Rulos, en ung spansk man på bara 14 år, som, baserat på Unix släppte den Amaya OS, speciellt utformad för äldre datorer, som kan köras snabbt på en 75 MHz pentium I.

Vi pratade med Dan, som berättade att han började bli intresserad av fri programvara när han var 11 år när de hjälpte honom att installera Linux Mint 9 Isadora på sin dator, då han redan hade börjat programmera något i Python.

Jag är intresserad av fri programvara på grund av de fyra friheterna och vad de menar, men också för att det är ett sätt att hjälpa och bli hjälpt.

Om AmayaOs berättar han att den har kapacitet att montera upp till 16 filsystem ($ mount), den är flertrådad och känner till dess status ($ ps), den har kapacitet att läsa binärer, den innehåller en konfigurationsfil som t.ex. rc.local och autoexec.bat / etc / rc, det har ett skal, det har mer programvara i / bin / sbin / usr / bin och / srv, det är en mikrokärna och den fungerar i 32-bitars X86-datorer och i virtuell maskin (QEMU, Bochs, VirtualBox och VMWare).

Den är skriven i C ++ och skapades i syfte att väcka gammal utrustning till liv, för att kunna utföras med de flesta av dess funktioner på endast 16 MB RAM.

AmayaOS härrör från Kernel FreeNOS (Free Niek’s Operating System), som har varit föråldrat sedan 2009. Det började i februari i år när dess första version kom ut den 16: e. Den är för närvarande i version 0,05 testning och version 0.06 utvecklas.

Den har utvecklats av mig sedan februari även om version 0.06 utvecklas av ett utvecklingsteam.

Du kan få AmayaOS på sourceforge.net och delta i dess utveckling på foro.lignux.com.