3D-tänder är tryckta med bakteriedödande material

Imagen de shutterstock

3D-utskrift som används inom medicin är alltid i nyheterna, särskilt när det finns innovation, och idag finns det utan tvekan.

Andreas Herrmann är ledare för teamet som vid universitetet i Groningen i Nederländerna utvecklar ett system som gör det möjligt att skriva ut 3D-tänder för att passa perfekt till vår mun och ersätta det vi har förlorat, och de kommer att göra så med antimikrobiell plast, som också dödar bakterier.

Shutterstock-bild

Skadorna som bakterier orsakar i nuvarande implantat är enorma, en av de viktigaste huvudvärkarna bland patienter, varför användningen av kvartära ammoniumsalter i befintliga tandhartspolymerer kommer som utmärkta nyheter: det finns inga bakterier som motstår den blandningen.

De lade denna blandning i en 3D-skrivare, härdade den med ultraviolett ljus och tryckta tänder och tandreglering. För att utföra testerna använde de en blandning av saliv och Streptococcus mutans, bakterierna som orsakar tandförfall och verifierade att materialet dödade mer än 99 procent av bakterierna.

Nu måste de fortsätta testa och lämna mer tid mellan saliv och bakterier, något som är nödvändigt för att bekräfta att det är en framgång och att det kan appliceras utanför laboratoriet. Det är också nödvändigt att undersöka kompatibiliteten med tandkräm.