3 online-kartor för att utforska världen

mapwiki

Vi ser GoogleMapsMania en intressant lista som består av tre onlinekartor utformade för att hjälpa oss att utforska världen och bläddra bland de mest nyfikna hörnen.

Först och främst har vi Map Wikipedia, en karta som, som namnet antyder, tillåter oss att ange en kategori av Wikipedia i posten och placera stift i de regioner på världskartan som innehåller artiklar relaterade till den kategorin. Föreställ dig till exempel att du är intresserad av att söka och hitta alla artiklar relaterade till naturparkerna i en region: i mitt fall visar jag Natural Parks of the Philippines mig en karta över dessa öar med alla geolokaliserade parker. att klicka på varje stift för att ta oss till motsvarande artikel på Wikipedia.

Ett annat alternativ är Wikimapia, ett utmärkt verktyg för att upptäcka mer geografiska detaljer och intressanta platser i en viss region. Det är en gemensam Google Map där användare gradvis lägger till sin kunskap om ett specifikt område så att resten av världen kan upptäcka mer om det online. Därför är detaljnivån för Wikimapia betydande, och när vi letar efter en specifik plats i Wikimapia kommer vi att få tillgång till fullständig information om dess byggnader, hotell, stadioner, hus, marknader etc. – när andra användare naturligtvis har redigerat den.

Det tredje alternativet är det bästa om vi navigerar från mobil, och det heter Near. Som namnet antyder, och genom att känna till vår geolokalisering, hittar Near oss de mest intressanta platserna runt oss och omdirigerar oss till dess Wikipedia-sida för att lära sig mer om dem.