Windows uppfyller EU-meningen: Du behöver inte längre fråga vilken webbläsare du ska välja

seleccionar navegador browserchoice.eu

Av de många antitrust-rättegångar som Microsoft har ställts inför, ägde en av de senaste rummen i december 2009 när Europeiska unionen i minst fem år beordrade den att tydligt erbjuda Windows-användare information om webbläsare. alternativ till Internet Explorer och en effektiv metod för att låta dem ladda ner och installera dem. Det stora problemet är att det som blåses upp och fortsätter att förspela IE-användarstatistik förblir standardinstallationen på Windows-datorer.

Microsofts lösning var att visa användare av Windows XP och senare, åtminstone i Europa, en uppdatering med titeln Webbläsarval och en standardguide som länkade till browserchoice.eu-sidan där en lista med 12 webbläsaralternativ slumpmässigt presenterades, de fem mest populära (Chrome, Opera, Firefox, Safari och den senaste versionen av Internet Explorer) tillsammans med sju färre alternativ väl- känd (Avant, K-Meleon, Sleipnir, bland andra) men lika kraftfull. Bredvid varje webbläsare erbjöds två knappar, en för att utföra den omedelbara nedladdningen och en annan för att få mer information genom att gå till sin officiella webbplats.

De fem år av domen har avtjänats och Microsoft har inte tvekat en sekund att avbryta sin sida med ett kort avskedsmeddelande:

Den här webbplatsen har skapats av Microsoft i enlighet med ett beslut som utfärdades av Europeiska kommissionen i december 2009. De skyldigheter som infördes genom beslutet har nu löpt ut och Microsoft kommer inte längre att underhålla denna webbplats. Microsoft uppmuntrar kunder som vill ha mer information om webbläsare och som vill ladda ner en annan webbläsare att göra det genom att besöka webbläsarens leverantörer direkt.

De nämner i TNW att förutom annulleringen av sidan presenteras en guide för IT-chefer som vill klara sig utan webbläsarvalsskärmen på de dussintals datorer som kan stå till deras förfogande. Det sticker också ut att varningen som länkas till webben som försvinner idag försvinner från Windows.

Det här är kanske goda nyheter för Internet Explorer eftersom det kan återhämta sig en betydande kvot av användare som avstår från dess användning så snart som möjligt, men fem år är för lång och mognad i teknikfrågor är fortfarande i ständig åtkomst så att den här gången övertygar dem blir inte så lätt. [Imagen: Archive.org]