webat25 – webbplats skapad för att fira 25 år av webben, med ett meddelande från dess skapare

video-

Idag är webben 25 år gammal och Sir Tim Berners-Lee, dess uppfinnare, lämnar ett meddelande som vi kan läsa på vårt språk på webat25.org. Han har också skrivit som gäst på Googles blogg.

I det senare berättar han om hur projektet föddes inom CERNs fysiklaboratorium, om det ögonblick då det förklarades att WWW-tekniken skulle vara tillgänglig för alla, den är länkad till det ursprungliga förslaget och avslöjas webat25.org, en webbplats där vi kan hjälpa till att föreställa oss och bygga webbens framtida standarder, och, som han själv kommenterar:

[…] att driva på för varje land att utveckla en proposition om digitala rättigheter som främjar en gratis och öppen webbplats för alla.

På den här webbplatsen kan vi uttrycka vad vi vill ha från Internet med hjälp av hashtaggen # web25 för att göra så mycket buller som möjligt. Frågorna som Sir Tim Berners-Lee väcker är:

– Hur kan vi se till att de andra 60 procent av människor som inte är anslutna runt om i världen kan anslutas så snart som möjligt? – Hur kan vi se till att webben har stöd för alla språk och kulturer, och inte bara för de dominerande? – Hur kan vi skapa enighet om öppna standarder för att länka tillkomsten av sakernas internet? – Kommer vi att låta andra paketera och begränsa vår online-upplevelse eller kommer vi att skydda magin på det öppna nätet och kraften som ger oss att säga, upptäcka och skapa någonting? – Hur kan vi bygga kontroll- och balanseringssystem som gör de grupper som är online ansvariga inför folket?

Nu är det vår tur att ställa oss frågor och lösningar. Här är ditt videomeddelande: