Det blir allt viktigare att stödja projekt som kan hjälpa till att lösa problem relaterade till energi, effektivitet och energibesparing, varför det är nödvändigt att lyfta fram de som har känt hur man gör skillnad, och från Fundacin Repsol har de redan tillkännagett vinnarna av deras fjärde upplagan.
Det finns fyra projekt och fem idéer som kommer att utgöra en del av dess entreprenörsfond, utvalda bland mer än 200 förslag som genomgick sitt första filter i juli för att få 15 finalister, resultatet av en två månaders preinkubationsprocess, en av nyheterna av det fjärde tillkännagivandet.
Dessutom har nu den femte uppmaningen till Entreprenörsfonden redan öppnats, på www.fondoemprendedores.fundacionrepsol.com har du både baser och registreringsformulär, med en inlämningsgräns på nästan två månader (stänger den 15 november).
Dessa fyra vinnande projekt kommer nu att få upp till 288 000 euro under högst två år, medan idéerna kommer att kunna njuta av 24 000 euro under ett år (återbetalas utan utbyte av aktier eller överföring av immateriella rättigheter), när de kommer att ägna dig åt att mogna din affärsmodell.
Naturligtvis kommer både projekt och idéer att få teknisk, affärs- och juridisk rådgivning samt rådgivning och utbildning som passar deras behov.
Här har vi de fyra vinnande projekten:
– Skörd av energi: Tanken är att återvinna en del av den restvärme som släpps ut till atmosfären i industriella processer, och för detta kommer de att använda Peltier-celler, som utnyttjar den avgivna värmen och genererar elektrisk energi från temperaturskillnaden.
Projektet, av företaget AEInnova, har redan två prototyper som gör det möjligt att generera 100W kontinuerlig elektrisk energi med en gastemperatur på 220C.
– Kerionics: Projektet är baserat på skapandet av keramiska membran som kan generera syre och dra nytta av restvärme som genereras i industrier med termiska förbränningsprocesser.
Samma processer behöver syre, så membranen kan erbjuda det på samma plats som det används, utan att behöva lagra det för senare distribution.
– Solsalter: Nya saltformuleringar som kan lagra energi i solvärmeanläggningar mer effektivt.
De har större potential för att lagra värme och producera mindre korrosion, vilket sparar på energilagringsprocessen.
Det är ett projekt från företaget Renewable Energy & Processes.
– Xerolutions: Skapande av nanoporösa organiska material optimerade för superkondensatorer, eftersom de har den idealiska porositeten för superkondensatorer för bättre kontroll av energitäthet och laddning.
Och här är de fem idéerna:
– Fuelium: Tillverkning av ekologiska pappersstaplar som bara genererar den mängd energi som krävs för varje applikation.
Tanken är att undvika tungmetaller och använda papper, kol och biologiskt nedbrytbara metaller.
– REGENRING: Utveckling av en teknik som kan erhålla energi från värme, något som kan användas i bilens avgasrör för att generera den energi som matar batteriet.
– SiTerm: Skapande av autonoma mikrosensorer som upptäcker läckage samtidigt som de utnyttjar rörvärmen för att få den energi de själva behöver.
De kunde skicka information trådlöst för att utbyta data och installera sig i smarta byggnader och industrianläggningar.
– Soloxider: Använd 3D-utskrift för att skapa solceller från solceller med ledande oxider (giftfria, stabila och låga kostnader).
Eftersom de är personliga och till låg kostnad kan de användas för att fånga solstrålning i solvärmeverk.
– Trådlös ström: Att utveckla ett trådlöst system för kraftöverföring med material med speciella elektromagnetiska egenskaper.
Målet är att kunna ladda små enheter som mobiltelefoner på avstånd.