Tricket för att få din öl att smaka bättre

Tricket för att få din öl att smaka bättre

Tricket för att få din öl att smaka bättre

Att få din öl att smaka bättre kan vara svårt eller riktigt enkelt.

Ett enkelt alternativ skulle vara enkelt och enkelt att veta hur man väljer vilken öl man ska beställa i baren, eller om vi är väldigt praktiska, att göra det själva. Uppenbarligen är detta sista fall endast reserverat för ett fåtal (jag föredrar verkligen att vara bekväm och be om det). Men tänk om det fanns något vetenskapligt bevisat för att förbättra smaken på något öl?

Det var vad de tänkte göra när de skapade The Brussels Beer Project i samarbete med det brittiska bandet The Editors. Först letade de efter att skapa en porter-stil öl som inspirerade bandets visuella och musikaliska identitet, men ett team av forskare från Gratis universitet i Bryssel och den Leuven katolska universitet Jag försökte göra något annat.

Musik, nyckel för att din öl ska smaka bättre

Så, och som vi kan läsa i en studie publicerad i Gränser i psykologi, dessa forskare tror att de har lyckats ytterligare förbättra öl för Redaktörerna: Använd bara musik för att visa det med musik var det möjligt att få ölen att smaka bättre, Dr. Felipe Reinoso Cavalho och hans kollegor utformade ett experiment med 231 volontärer under tre olika förhållanden:

  • Den första gruppen, kontrollgruppen, drack öl från en flaska utan etikett och ingen bakgrundsmusik.
  • Den andra gruppen drack öl från en märkt flaska för att kontrollera eventuell påverkan av förpackningen.
  • Den tredje gruppen drack öl från en märkt flaska medan hon lyssnade i bakgrunden Ljushav, en av låtarna från bandets sista album Redaktörerna (för vilken denna öl hade tillverkats för marknadsföringsändamål).

Innan experimentet genomfördes bedömde deltagarna ölet efter hur välsmakande de tycker att det kan vara. Efter att ha testat i grupper betygsatte de ölet igen. Enligt deras resultat, de som hade druckit ölen med etiketten och bakgrundsmusik hävdade att de hade haft drycken mer än de som hade druckit öl med en etikett, men utan musik.

Varför musik förbättrar smaken av öl

Som forskarna kommenterar, att kombinera öl och ljud skapar en multisensorisk upplevelse som gör att ölet smakar bättre i sig själv. När det gäller experimentet åtnjöt dessutom de människor som redan kände den tidigare använda låten inte bara denna multisensoriska upplevelse mer, utan hävdade också att de gillade själva ölet mer.

För tillfället mekanismen genom vilken musik förstärker smaker är okändMen forskare planerar redan framtida experiment där de kommer att försöka veta hur ljud modulerar uppfattningen om smaken av mat och dryck, såsom bitterhet, sötma, surhet eller krämighet. De är också intresserade av att veta varför ljud kan påverka beslutsfattandet (till exempel leda oss att välja hälsosammare livsmedel efter ljudet).