Trick för Wikipedia: Öppna länkar i små popup-fönster utan att lämna den aktuella artikeln

truco wikipedia enlaces ventanas emergentes

Något fascinerande och samtidigt problematiskt på Wikipedia är att det är svårt att konsumera en enda artikel och mycket mer än ett enda ämne: Det är inte förvånande att börja läsa en artikel om Aristoteles och två timmar senare att undersöka slaget vid Normandie . Nyckeln till deras engagemang, förutom vår enorma kunskapslust, är dussintals hyperlänkar i artiklarna.

Det finns ett utmärkt sätt att motverka denna mana att öppna dussintals flikar med Wikipedia-länkar att det enda de uppnår är att vi tappar tid och glömmer att det var det vi hade att göra med först. Lösningen är tillgänglig i standardalternativen för Wikipedia som finns för alla som öppnar ett konto på den, något som görs på ett ögonblick.

Tanken är att låta små fönster öppna med grundtexten i en Wikipedia-artikel genom att bara sväva över en länk. Vad det uppnår är att, som vanligtvis krävs, inte mer än en enkel definition av ett konstigt ord eller en kort referens som håller oss kontextualiserade, att vi fortsätter att läsa flytande bara de artiklar som borde ha betydelse för oss.

För detta, efter att ha loggat in på vårt Wikipedia-konto eller skapat det via länken uppe till höger, den som säger Skapa ett konto, gå bara till avsnittet preferenser (även högst upp till höger), välj fliken Tillbehör och i uppsättningen av aktiverbara funktioner i avsnittet Navigering, aktivera med respektive verifieringsruta den som säger Navigations popup-fönster, förhandsgranskningsartiklar och redigeringsfunktioner genom att hålla muspekaren över länkar.

Subtrahera tryck på knappen spara för att ändringarna ska äga rum. Förresten finns det tillägg för att göra något liknande utan att skapa ett Wikipedia-konto – även om det inte är lika effektivt som det officiella. En av dem är EasyWiki och den finns i Chrome Web Store. [Va: InstantFundas]