Apple

Säkerhetsproblem i iOS tvingar Apple att presentera brådskande uppdatering

Äpple

Apple har släppt en ny uppdatering på iOS, 9.3.5, för att lösa ett säkerhetsproblem som möjliggör installation av skadlig kod på iPhone på ett enkelt sätt.

Rapporten presenteras på moderkortet.vice.com, där de anger att allt började med en länk som tagits emot av en mänsklig rättighetsförsvarare, en länk som automatiskt installerar skadlig programvara som ger åtkomst till din enhet när du klickar på den.

Skadlig programvara i fråga kallas Pegasus och skulle tillåta angriparen att fånga upp iPhone-data, till exempel samtal, liksom textmeddelanden och kontaktlistor.

Citizen Lab samarbetade med andra specialiserade säkerhetsföretag för att bättre förstå hur Pegasus fungerar och vad dess ursprung skulle vara. Tydligen skapades det av ett företag som är känt för att sälja spionprogram till olika regeringar: NSO Group, men det är inte känt hur många gånger det redan har använts i världen.

Med iOS 9.3.5-uppdateringen kan du stänga dörrarna för problemet som NSO-skadlig programvara utnyttjade och därmed förhindra fler infekterade offer, eftersom infektionen skulle vara möjlig med ett enda klick på en länk till alla mottagna meddelanden.

Även om lösningen är enkel måste nu alla användare aktivera den, och det är verkligen svårt.