Robotarmen som gör att du kan "känna" dina fingrar

brazo

Fantastiska nyheter i protesvärlden: en robotarm som tillåter patienten kan känna fingrarna igen, efter att ha tappat känsligheten för många år sedan.

Detta är fallet med Nathan Copeland, 28, som förlamades för 10 år sedan i en bilolycka. De kommenterar Independent.co.uk om resultatet av implantering av en ny robotarm, ett projekt som leds av professor Robert Gaunt från University of Pittsburgh, som sa att de försökte utnyttja hjärnans naturliga förmågor.

Natans vänstra kropp har varit förlamad i flera år, och efter att ha implanterat armen har han kunnat känna som om han berör något med fingrarna, allt tack vare anslutningen av den nämnda robotarmen direkt till hjärnan med mikroelektroder på storleken av hälften av en skjortknapp som läggs till med operation på patientens huvud.

Före operationen användes bildtekniker för att identifiera de exakta platserna som motsvarar fingrarnas och handflatans känslor, ett genombrott för att kunna utveckla ett gränssnitt mellan datorn och hjärnan som kan revolutionera behandlingen av förlamning.

I intervjun som kan ses i oberoende ser vi hur han kan röra armarna, men han har ingen känsla eller rörelse i underarmarna och händerna. Nu känner han sig vid basen av fingrarna, vid fingertopparna, ett kittlande eller något tryck, som om någon klämde, men för närvarande kan han inte definiera om något är varmt eller kallt.

Utan tvekan ett stort steg i medicinvärlden.