Nytt och billigt plåster analyserar svett för att övervaka diabetiker

Foto: John Rogers / Northwestern University

Foto: John Rogers / Northwestern University

Med målet att eliminera ständiga blodprov bland personer med diabetes, görs framsteg med alternativ som, förutom att vara effektiva, är billiga.

De presenterar i IEEE information om ett plåster som analyserar patientens svett och kommer att erbjuda ganska exakta rapporter om mängden kemiska komponenter i den, även om dess möjligheter kan utvidgas kraftigt över tiden.

Det är en ny mikrofluudisk hudplåster som kan samla och analysera svett, redan testad för användning i nästa generation bärbara enheter (företaget L’Oreal är redan intresserad av det, även om det inte är det enda). Den flexibla sensorn samlar svett i ett litet rörsystem och svettens yta ändrar färg när den reagerar på olika nivåer av vissa kemikalier som finns i svett. Tanken är att mobilerna kan ta ett foto av sensorn för att få motsvarande rapporter, eftersom de bara skulle behöva tolka färgerna i fråga.

Forskarna har lyckats balansera mjukhet, tunnhet, flexibilitet och komfort och se till att den kan användas även under träning med hög intensitet (det har testats i ett 104 km cykeltävling). Sensorn kan hålla svett fångad i cirka 125 timmar efter att den har samlats upp från huden, så länge alla öppningar i sensorkanalen är förseglade. Med kanalerna öppna kan det ändå vara i 75 timmar efter att ha tagits bort från huden.

De arbetar nu med en billig och engångs kommersiell version, med sikte på $ 1 eller $ 2 per patch. De fortsätter också att studera sätt att mäta blodsocker från svett med en noggrannhet som liknar traditionella tester, för vilka de måste öka känsligheten för glukosdetektering och ange en bättre korrelation mellan glukos i blodet. svett och blod.

Här spelar du det i video: