NASA tillkännager framsteg inom supersonisk passagerarresa

Bild: NASA / Lockheed Martin

Bild: NASA / Lockheed Martin

NASA har precis släppt en anteckning som beskriver dess nya prestation, ett jobb som kan hjälpa till att göra överljudspassagerare till verklighet.

De har presenterat testresultat med utformningen av Tyst supersonisk transport o QueSST, ett fordon som fortfarande befinner sig i det inledande designfasen, känt som flygplan X.

De har kommit till slutsatsen att utformningen av QueSST kan uppfylla målen: att flyga i supersoniska hastigheter och skapa en mjuk träff snarare än den typiska ljudbommen på denna typ av resa. Flygplan X flyger nu över vissa samhällen för att samla in de uppgifter som krävs för tillsynsmyndigheter för att tillåta överljudsflygning över land i USA och i andra delar av världen.

NASA samarbetade med Lockheed Martin i februari 2016 för den preliminära designen av QueSST, och förra månaden testade de en skalmodell inuti en supersonisk vindtunnel vid NASAs Glenn Research Center i Cleveland. Nu tror de att de är mycket nära att kunna börja bygga ett riktigt X-plan, inga modeller.

Tanken är att de kan starta processen med att begära förslag i slutet av detta år och tilldela ett kontrakt i början av nästa år för att bygga det pilotmotorer med enmotoriga flygplan X. Upphandling för kontraktet kommer att vara helt öppen och preliminär QueSST-designdata kommer att erbjudas kvalificerade anbudsgivare. Flygprovning av ett X-plan kan börja redan 2021.