Microsoft har bekräftat läckan av en del av Windows 10-källkoden den här veckan.

Windows10

Under hela veckan har en del av källkoden för Windows 10-operativsystemet läckt ut, efter att ha publicerats på Beta Archive-plattformen, en plattform som specialiserat sig på att samla in beta och övergivna applikationer.

Microsoft själv bekräftade till The Verge läckan där filkod som tillhör USB, lagring och WiFi-kontroller har inkluderats.

Det händer så att den läckta koden tillhör några av filerna som tillhör Microsofts Shared Source-initiativ, som samma företag delar med partners och tillverkare.Först trodde man att 32 TB data hade läckt ut, vilket skulle vara den största läckan sedan den som inträffade 2004 med Windows 2000-koden, som The Register påpekar.

Slutligen har läckan varit mycket mindre, från bara 1,2 GB data, eftersom Andrew Whyman, en av administratörerna av Beta Archive-plattformen, har påpekat att han genom sitt eget beslut har tagits bort från plattformen utan att Microsoft gjort en göra anspråk på något i frågan.

Det som återstår att veta är vem eller vem som har genomfört flykten, eftersom det hände att flykten inträffade en dag efter gripandet av två personer i Storbritannien som en del av utredningen av obehörig åtkomst till Microsofts nätverk.

Bland alternativen som övervägs är en möjlig hackning i Microsofts system under den senaste marsmånaden, som Ars Technica påpekar, eller att den producerades av en partner eller tillverkare.