Latinamerikanskt digitalt bibliotek – tusentals böcker, manuskript, kartor och andra historiska dokument

bne

Nationalbiblioteket i Spanien har en samling dokument i digitalt format, gratis för konsultation (och tillgänglig för nedladdning till vår dator) på Hispanic Digital Library, på bne.es.

De är böcker tryckta mellan XV och XIX århundraden, manuskript, broschyrer, affischer, fotografier, teckningar, gravyrer, kartor, atlaser, historisk press och till och med inspelningar i ljudformat som har enormt historiskt värde, en samling som skapades 2008 för att spridas det spanska kulturarvet och garanterar dess beständighet, nu tillgängligt i nätverket av nätverk.

Finns på flera språk, vi kan konsultera olika kategorier och markera ett avsnitt där vi ser litteraturmästerverk och affischer som markerar historia i vårt land.

Projektet, som ursprungligen medfinansierades av RED.ES, en enhet från ministeriet för industri, handel och turism, är nu tillgängligt tack vare ett avtal som undertecknats med Telefnica, som gav det slutliga ekonomiska stödet för lanseringen av BNE.

De diskuterar på sin webbplats vikten av att definiera ett strikt arbetsflöde för digitalisering av tusentals sidor varje dag, något som är nödvändigt för att kunna erbjuda tiotusentals dokument i digitalt format på sin webbplats, dokument som hittills bara fanns tillgängliga på gult papper. och ätit bort.

I april 2013 hade de redan 52 000 monografier, 6 000 manuskript, 18 000 ritningar, gravyrer och fotografier, 19 000 poäng, 4 000 kartor, 8 000 ljudfiler och mer än 1 000 tidskrifter och pressdokument.