WWWhat

JavaScript för nybörjare

WWWhat

I mitt senaste inlägg analyserade jag beslutet om Khan akademin att undervisa JavaScript som det första programmeringsspråket i sin online-inlärningsplattform. Detta är ett diskutabelt val, men också ett innovativt, eftersom traditionellt har introduktionen till programmering gjorts genom procedurspråk som Pascal eller C, som till skillnad från JavaScript är kompilerade och icke-objektorienterade språk. artikel för att dela några resurser som finns på nätet för att lära sig JavaScript oberoende, så jag har gjort en bedömning av de som jag anser vara mest relevanta:

Den här förra månaden har vi redan berättat om det på wwwhatsnew Codecademy. Det är ett nyligen skapat projekt som syftar till att lära sig hur man programmerar (från grunden) interaktivt. För detta har den en konsol och en kodredigerare integrerad i själva webbgränssnittet. För närvarande finns det bara möjligheten att lära sig JavaScript, men deras avsikt är att utöka erbjudandet till andra programmeringsspråk som Rubin Y Pytonorm. De föreslår inlärning i etapper där alla lektioner i en kurs måste slutföras för att börja nästa. För närvarande finns ett avsnitt tillgängligt till att börja bestående av 3 kurser: Komma igång med programmering, Funktioner i JavaScript Y JavaScript Snabbstartsguide. Som framgår av titlarna är materialet endast tillgängligt i engelsk. Även om gränssnittet fortfarande har några andra fel (det är logiskt vid ett lite kört projekt), är idén bra och jag rekommenderar att den används för dem som inte har tidigare erfarenhet av programmering. Den största nackdelen som jag tycker är att den uteslutande är inriktad på att öva genom övningar, men den innehåller ingen guide eller referensmanual som kan användas för att konsultera tvivel eller granska vad som har lärt sig. Med andra ord kan det vara mycket användbart som ett komplement till inlärning av JavaScript, men det är bekvämt att ha en annan resurs som grund för det.

Ett annat liknande initiativ inom Codecademy är Kodår, som föreslår oss att lära oss att programmera genom veckolektioner som de skickar via e-post till sina prenumeranter. Detta är en gratis tjänst och människor som Tim OReilly har visat sitt intresse för projektet, så det bör följas noga. Hittills har de inte skickat några lektioner, så vi kan inte ge dig mer information.

Nästa alternativ, w3schools.com, är en obligatorisk referens för alla som vill komma igång med utvecklingen av webbteknik. Förutom JavaScript och JQuery, gör denna webbportal självstudier tillgängliga för oss (i engelsk) från standarder som XHTML / HTML5, CSS (1, 2, 3), XML, SQL och till och med server-programmeringsspråk som PHP eller ASP. Inte bara är materialet som erbjuds i handledningarna av hög kvalitet (övningar, frågeformulär för självbedömning, etc.), men det har också fullständiga och uppdaterade referenser till alla nämnda standarder. Om du inte vet w3schools, det tar redan tid att lägga till det i favoriter. Med ett ord: väsentligt.

En annan resurs som jag anser vara ovärderligt pedagogiskt värde är webbplatsen för booksweb.es, med den extra fördelen att allt material är tillgängligt i spanska. I det här fallet är den bok som intresserar oss Introduktion till JavaScript, av Javier Eguiluz Prez, men vi kan också hitta andra av samma författare på XHMTL, CSS, AJAX eller Symfony, en av de mest utbredda ramarna för PHP. Alla böcker innehåller ett stort antal praktiska övningar och kan också laddas ner i PDF-format.

Glöm inte att JavaScript-koden tolkas direkt i webbläsare (Till skillnad från språk på serversidan som PHP), så vi har alltid tillgång till din källkod. Den här JavaScript-funktionen är mycket viktig, eftersom den gör det möjligt för oss att göra det kopiera eller anpassa skript från andra webbsidor för att integrera dem i våra mönster. Du kommer att bli förvånad över mängden effekter och knep att vi kan återanvända utan att behöva vara experter på JavaScript eller JQuery (JavaScript-funktionsbibliotek). När vi söker på nätet hittar vi en mängd samlingar med JavaScript-exempel redo att användas, från de enklaste till de mer avancerade.