Intel överger utvecklingen av 5G-modem för smartphones

Intel

Intel överger marknaden för 5G-modem för smartphones.

Intel hade redan en strategi utformad för att gå in i 5G-modem för smartphones. Det var så han lät det bli känt förra året, med tillkännagivandet av ett multimodemodem som skulle öppna en värld av möjligheter och driva 5G-mobilnät. Det finns faktiskt en möjlighet att Apple kommer att implementera det på sin framtida iPhone.

Intel ändrar strategi

Men allt har förändrats. Intel överraskar med nyheten att de överger sina planer för 5G-modem, avbryter utvecklingen av det chip vi nämnde (vilket vi ser på bilden) och ser till att de inte längre kommer att utveckla fler produkter riktade mot denna sektor.

Anledningen till att de anger i uttalandet för detta beslut är att de inte längre ser produktionen av 5G-modem för smartphones som en lönsam verksamhet, så de planerar att fokusera alla sina ansträngningar på andra områden. Till exempel har de nämnt att de kommer att fortsätta med modem för 4G-enheter och 5G endast för datorer eller andra typer av enheter.

Intel-teamet har gjort det klart att 5G fortsätter att vara en grundläggande del av sin strategi, så det fortsätter att investera i 5G-nätinfrastruktur, samt överväga olika alternativ inom sektorn.

Qualcomm, den nya allierade med Apple

Å andra sidan, för att förstå dessa nyheter i sitt sammanhang, är det nödvändigt att ta hänsyn till en viktig detalj som är kopplad till en annan nyhet som har förvånat: Apple och Qualcomm har äntligen löst de juridiska tvister som de hade om patent.

Som nämnts i sitt uttalande kommer Apple att behöva betala en icke avslöjad summa som en del av detta avtal. Den viktiga delen av denna resolution är dock att den fastställer ett 6-årigt licensavtal i ett första skede, med möjlighet att förlänga det, om parterna beslutar det.

Detta innebär att Qualcomm återigen kommer att bli en av de bästa modemleverantörerna för Apple-enheter, vilket gör att Intel ligger på träskt mark eftersom det tappar sin fördel att vara den enda möjliga leverantören. Intel har inte nämnt någonting om det, men det är uppenbart att förlora Apple som sin huvudsakliga allierade kommer att vara ute av spelet i sin karriär att leda 5G-verksamheten.

Så om Apple äntligen släpper den berömda iPhone 5G 2020 kommer den att implementera Qualcomms 5G-modem.