Implantat i hjärnan för att återställa förmågan att prata

braincom

En annan nyhet som vi kunde se på MWC är relaterad till en ny generation hjärnimplantat för att återställa tal.

Detta är BrainCom, ett gemensamt europeiskt forskningsprojekt för att driva utvecklingen av neurala gränssnitt som kan stimulera, spela in och tolka hjärnaktivitet vid källan, med fokus på signalerna från hjärnans distribuerade röstcentra.

Det föreslår ett nytt tillvägagångssätt baserat på användningen av nanomaterial som grafen för att designa ultratunna och minimalt invasiva implantat, lämpliga för användning i stora delar av den mänskliga hjärnbarken och som kan bearbeta data i oöverträffade volymer. Hjärn-dator-gränssnitt är inte en ny grundläggande avkodning av kortikala signaler från små hjärnregioner som redan används för att aktivera robotarmar, men nuvarande implantat är för begränsade och för skrymmande för att användas i hjärnspråksbehandlingscentra.

BrainCom-forskare arbetar med en ny generation av ultratunna material som kan formas på hjärnans yta. Denna flexibilitet uppnås med grafen, tvådimensionella material och organiska halvledare, lämpliga för implantation i stora delar av hjärnbarken och läser signaler från upp till 10 000 inspelningsställen. Genom att göra detta ger dessa implantat en mer fullständig bild av de komplexa mönstren för neural interaktion mellan hjärnregioner.

Samtidigt kommer avancerade multiplexeringsteknologier som sekventiellt bearbetar data i höga hastigheter att lösa följande problem: hur man upptäcker och stimulerar hjärnaktivitet på så många platser utan att kräva ett motsvarande antal kablar.

BrainComs mål är att utnyttja dessa avläsningar och förmågan att interagera med hjärnan vid källan för att återställa kommunikation och tal till patienter med svårt nedsatt språkbehandlingskapacitet, även om vi fortfarande måste vänta en stund för att se det på marknaden.