Mycket intressant artikeln publicerad i The Washington Post där den visar fem exempel där 3D-skrivare används för att skapa olika livsmedel.
Under de senaste åren har vi sett några exempel där denna teknik används för att bygga med socker och choklad, men i verkligheten finns det många fler möjligheter. Det är sant att bröllopstårtor kommer att ha en före och efter 3D-utskrift, vilket kan ses i exemplet i figuren, från 3dsystems.com (det finns många fler på the-sugar-lab.com), men dekoration är bara en av punkterna i texten.
Vissa människor som inte kan äta fasta ämnen börjar upptäcka möjligheterna bortom rena. Det finns företag, som TNO, som trycker mat med ingredienser som morötter, till exempel, ger måltider en mer aptitretande form, bibehåller näringsaspekten och eliminerar grötplattan för att erbjuda något mycket mer attraktivt för ögat. Denna teknik används också för att ta bort ingredienser från en tallrik (för att undvika allergier) och skriv ut samma platta igen utan de farliga elementen.
Hod Lipson, chef för Creative Machines Lab vid Cornell University, kommenterar att det också finns en möjlighet skriva ut mat på begäran, med proteiner, fetter, sockerarter och andra komponenter som vår kropp behöver. Målet med denna teknik, som fortfarande är under utveckling, skulle göra det möjligt för oss att personifiera varje persons behov när det gäller mat, utan att förlora mycket när det gäller utseende eller smak.
På samma sätt är det möjligt ersätta proteiner som genereras av kött från ett djur med andra lättare att hitta. Det är faktiskt möjligt att konsumera protein från insektskött, så det är möjligt att skriva ut en biff utan att behöva ha en ko bakom.
Möjligheterna är enorma, så det är nödvändigt att vara vaksam för att förstå att vi inte pratar om en lyx och en möjlighet som kan hjälpa till att lösa problem som diabetes, fetma, glutenintolerans och många andra som vi ser i vår dag till dag.