Google presenterar projekt om hotade språk

Google presenterar projekt om hotade språk

Endangered Languages ​​Project är namnet på det nya projektet som presenteras för oss i Google, ett projekt vars mål är att stödja bevarande av språk genom teknik och samarbete.

På sin blogg presenterar några av de ansträngningar som görs runt om i världen för att bevara och stärka de språk som är på väg att utrotas, lanserar Google i hotedlanguages.com en webbplats där vi kan hitta och dela information om dessa språk.

Att dokumentera de mer än 3000 språken på randen till försvinnande (ungefär hälften av alla språk i världen) är ett viktigt steg för att bevara den kulturella mångfalden, för att hedra våra äldres kunskap och för att stärka vår ungdom. Teknik kan stärka dessa ansträngningar genom att hjälpa människor att skapa högkvalitativa inspelningar av sina äldste (vanligtvis de sista talarna på ett språk), få ​​kontakt med spridda samhällen via sociala medier och underlätta språkinlärning. .

Med stöd av Alliansen för språklig mångfald tillåter plattformen oss att lagra och få tillgång till forskning, dela råd och bygga samarbeten för att hålla projektet alltid uppdaterad.

På webbplatsen finns redan människor som har samarbetat med manuskript från 1700-talet, andra presenterar verktyg med video och ljud, andra med olika inriktning … det finns inga gränser, vem som helst kan bidra med sitt sandkorn.

Även om Google är huvudpersonen just nu kommenterar de att de kommer att leverera projektet om några månader till First Peoples Cultural Council (FPCC) och Institute for Language Information and Technology (LINGUIST List) vid Eastern Michigan University.

Vi lämnar dig med videopresentationen:

Gå till Google-bloggen