Google håller en historik över dina onlineköp så att du kan ta bort den

Består av Google

Google håller en historik över inköp, prenumerationer och transaktioner vi gjort online. CNBC-teamet delade en rapport om hur Google spårar våra onlineköp och samlar dem i en lista, även de vi gjorde för flera år sedan. Och detta orsakade stor inverkan, eftersom det finns många detaljer i denna tysta spårning som användarna inte tog hänsyn till, uppenbarligen inkluderar denna lista inte bara de köp som gjorts via Googles tjänster, utan även andra som Amazon. Vi kan se ett exempel på denna köphistorik i bilden:

Denna lista är centraliserad på den här länken inom vårt Google-konto: Betalningar och prenumerationer >> Inköp.

Hur får de den här informationen

Google berättade för The Verge att detta verktyg syftar till att hjälpa användare att spåra sina inköp, hålla all information på ett ställe, och den kan tas bort när som helst. Faktum är att detta beskrivs i Googles hjälpcenter

Vi samlar de inköp och bokningar du gör med ditt Google-konto från källor som följande: Beställningar gjorda via Googles tjänster, såsom Google Play Butik, Google Express eller Google Assistent och kvitton eller orderbekräftelser som du får i Gmail

Så om onlinewebbplatserna där du köper (eller betalningsmetoder) är kopplade till ditt Google-konto är det möjligt att en lista med de transaktioner du har gjort de senaste åren också har skapats. För att veta var informationen om varje köp som registrerats i din historik kommer från, välj det alternativ du ser på bilden:

Detta steg visar var informationen för köpregistreringen kommer ifrån. I det här fallet var källan Gmail.

Hur man tar bort historik eller ett enskilt köp

Att ta bort inköpshistoriken som Google har skapat kan vara en tråkig process eftersom du måste ta bort varje köp separat. Välj bara alternativet Ta bort köp. I vissa fall ser du möjligheten att radera transaktionen utan att lämna sidan Inköp. Men om köpet registrerades via Gmail, kräver processen några extra steg, som du ser på bilden:

Länken leder dig till det e-postmeddelande som är kopplat till köpkvittot som du kan ta bort från Gmail. När informationen har tagits bort behöver den inte längre visas i historiken. Vi vet redan att Google spårar allt vi gör på webben, såvida vi inte uttrycker något annat i kontoinställningarna. Och ja, också de köp vi gör online.