GlobalExplorer, för att hjälpa arkeologer med Google Maps

GlobalExplorer

Det är redan känt att tusentals ögon ser mer än ett fåtal. I den meningen har Sarah Parcak, arkeolog som tillhör University of Alabama, tillsammans med National Geographic, DigitalGlobe (ett företag specialiserat på satellitbilder) och Mondo Robot nyligen lanserat GlobalXplorer, en ny samarbetsplattform på Internet som tillåter människor från alla delar av världen kommer att bli arkeologer på jakt efter områden som kan innehålla hittills okänt historiskt arv för att försöka bevara den mot förstörelse, plundring och andra möjliga förluster som kan uppstå.

Deltagande användare måste tidigare gå igenom en handledning och komma åt materialet så att de kan hitta möjliga bevis för plundring genom de olika satellitkartorna som de kommer att få senare, med idén att hitta platser där det har varit plundring och platser Okända hittills av arkeologer för att försöka skydda dem.Användarna som gör flest klassificeringar kommer att nivåera sig, var och en gör identifieringsuppgifterna svårare genom användning av olika filter, en funktion som tekniskt belyser mer specifika aspekter av samma brickor som de har kommit att observera tidigare. . Samverkansdeltagande gör det möjligt för Parcak att tillsammans med en expertgrupp undersöka de uppgifter som erhållits för att bestämma användarnas precision för att höja sig.

För närvarande är plattformen fokuserad på Peru, med en satellitbildskarta över Peru dividerad med plattor, där varje plattor motsvarar en förlängning på 200 meter med 200 meter, med totalt cirka 120 miljoner plattor vid databasen. Expeditionen kommer att finnas tillgänglig i drygt 42 dagar där mer än 700 000 plattor redan har identifierats.

De som vill gå med i initiativet kan göra det anonymt eller skapa ett användarkonto för att registrera framsteg. När det gäller detta bör det noteras att denna samarbetsplattform finns på både engelska och spanska.