brexit

Facebooks problem kan vara ansvariga för Brexit

brexit

Cambridge Analytica anklagades för att ha använt privata uppgifter för 50 miljoner Facebook-användare för politiska ändamål, och enligt Christopher Wylie, företagets tidigare forskningsdirektör, hade mycket mer inflytande på Brexit än man kan tänka sig i början.

Wylie kommenterade den inför den brittiska parlamentskommittén som undersökte falska nyheter och uppgav att resultatet av folkomröstningen skulle ha varit annorlunda utan det arbete som utförts av Cambridge Analytica, eftersom det kanadensiska företaget AggregateIQ använde databasen Cambridge Analytica under kampanjen.

Christopher Wylie arbetade ungefär ett och ett halvt år för SCL, som äger Cambridge Analytica, och kommenterade att företaget är inblandat i nya landsval. Nu krävde Europeiska kommissionen och den brittiska parlamentskommissionen att Mark Zuckerberg skulle ge förklaringar om användningen av data från det sociala nätverket, men hittills har det inte dykt upp i London.

Användningen av obehörig information för politiska ändamål är mycket allvarlig, men när vi talar om tiotals miljoner användare som kan ha påverkats för att stödja den ena eller den andra kampanjen, är frågan inte längre bara allvarlig för att vara en nyckelbit som måste vara analyseras noggrant.

Zuckerberg bad om ursäkt på söndagen, men det räcker helt klart inte. Det är möjligt att Trump har makten på grund av tillsynen över Facebook, eller att Storbritannien kommer att skilja sig från Europa av samma anledning. Människor påverkas mycket av vad de läser, oavsett om det är sant eller inte, och det verkar som om nu falska nyheter anpassade till varje profil genereras så att de röstar på den ena eller den andra.