För att fungera som en plattform för utbyte av information om säkerhetshot mellan de olika företagen som deltar i det, har Facebook just lanserat ThreatExchange, som också fungerar som ett alternativ till andra befintliga kanaler för samma ändamål, som enligt det egna sociala nätverk är de ineffektiva eller mycket komplexa.
Med detta kommer de olika deltagande företagen, som för närvarande består av sju teknikföretag, att kunna dela information med varandra om skadlig programvara, nätfiskeattacker och all annan information och därmed främja ett klimat av samarbete mellan dem istället för att se sig själva som konkurrenter.
.
Detta innebär till exempel att erfarenheten som ett visst företag har haft för att lösa ett problem som hotar säkerheten i dess tjänst kan användas för lärande av de andra företagen.
I den bemärkelsen ger samma plattform flexibilitet för samma deltagande företag att välja med dem som vill dela informationen och kunna välja från andra specifika deltagande företag till dem alla.
Som påpekades av VentureBeat var Pinterest, Tumblr, Twitter och Yahoo de första företagen som gick med i denna plattform, som har erbjudit sin feedback om hur Facebook utvecklade plattformen, vilket har gjort det möjligt att lägga till ovannämnda flexibilitet.
Nyare är tilläggen av Bitly och Dropbox tillsammans med själva det sociala nätverket som bildar de sju deltagande företagen.
Enligt Mark Hammell, chef för Facebook Threat Infrastructure-teamet, var lanseringen av plattformen naturlig för det sociala nätverket i sig eftersom dess huvudsakliga tjänst är en plattform för delning och för att de redan hade ett hotanalysram kallat ThreatData som kunde dra nytta av.
Med tanke på detta kan samma företag ge större säkerhet till sina system baserat på de erfarenheter och kunskaper som erhållits av andra företag och vice versa.