Facebook har samlat in kontakter från 1,5 miljoner användare sedan 2016 utan tillstånd

Facebook

Facebook hade importerat kontakter från miljontals nya användare utan deras tillstånd att genomföra denna process.

Dynamiken på Facebook upprepas om och om igen: användardata tas oavsiktligt eller av misstag. Och den här gången är inte undantaget. Enligt en rapport som delas av Business Insider upptäckte teamet ett konstigt faktum i en av de verifieringsprocesser som Facebook begär från nya användare.

I slutet av processen visas ett meddelande som varnar att de kontakter som laddats i e-postadressen som användes för registreringen importerades, utan att användaren godkände den här åtgärden. Denna dynamik har ägt rum sedan 2016 och når summan av 1,5 miljoner berörda användare.

En Facebook-talesman nämnde att detta gjordes oavsiktligt, och de löser nu problemet. Det vill säga Facebook har sammanställt kontaktlistorna för miljontals användare under de senaste tre åren, utan att de har lagt märke till denna avvikelse tills media upprepade skandalen.

Under tiden användes uppgifterna. Genom att komma in i Facebook-systemet tjänade dessa uppgifter till att förbättra vissa av plattformens funktioner och för reklamändamål. Facebook ser till att det kommunicerar med berörda användare och tar bort kontaktlistor från sitt system.