Ett nytt material som kan få vatten från luften, även det torraste

Ett nytt material som kan få vatten från luften, även det torraste

I news.sciencemag.org har de publicerat en artikel där de pratar om ett nytt material som består av miljarder små kolrör som en dag skulle kunna få vatten från ingenting.

För skapandet av nämnda material har de använt strukturen på vingarna i Namib-ökenbaggen, som kan få vatten från de torra regionerna.

Nämnda skalbagge lockar vattenmolekylerna med sina vingar och bildar droppar som går mot munnen. Forskarna har tillämpat idén på ett material som använder kolnanorör och använder två lager: ett som drar till sig vatten och ett annat som stöter bort det, precis som skalbaggens vingar.

Volymen av vattenånga den kan samla in beror på luftfuktigheten, även om det under torra förhållanden har bevisats att den kan få upp till sin egen vikt i vatten på bara 11 timmar, en hastighet som ökar när det är en fuktig miljö .

Tanken är att använda detta koncept i regioner som inte får tillräckligt med regn för lokalbefolkningen, ett alternativ som tillägger dem som redan finns, eftersom idén att skapa teknik för att fånga fukt från luften är långt ifrån ny.

Problemet är kostnaden för konstruktionen av materialet. För närvarande är det inte tillräckligt billigt att massproducera det, så det kommer att bli nödvändigt att arbeta mer med ämnet för att sänka kostnaderna.

Bild av Namib Desert Beetle av Hans Hillewaert på Wikipedia