En anordning kan omvandla förorenat vatten till dricksvatten tack vare solenergin

matando bakterier

En liten anordning, storleken på en tätning, anländer från Stanford University, som kan döda 99,9999% av bakterierna i vattnet på bara 20 minuter, även om testerna för närvarande har utförts på en mycket liten mängd vatten med endast 3 typer av bakterier.

I veckans Nature-tidning kommenterar de detaljerna, där de indikerar att målet är att arbeta med lösningar som kan omvandla flod- och källvatten till dricksvatten nästan omedelbart utan att behöva koka eller använda ultraviolett strålning (en process som kan ta mer än 48 timmar).

Studion leds av Yi Cui. De har arbetat med ett material av koppar med en kemisk förening som vid mottagande av solljus släpper ut väteperoxid och andra produkter som dödar bakterier i vattnet.

Naturligtvis finns det fortfarande en lång väg att gå för att garantera att något som detta kan fungera vid alla tillfällen, eftersom allt vatten vi hittar i naturen har mer än tre typer av bakterier. Å andra sidan är det viktigt att komma ihåg att vattenförorening inte bara beror på mängden bakterier som finns, men att eliminera de som är skadliga för människor skulle vara ett stort steg mot att nå den slutliga lösningen.