Du kan känna texturer på skärmen på en mobil

tanvas

Tanvas är namnet på ett företag som utvecklar en teknik som gör att vi kan känna texturer från pekskärmar, något som kan revolutionera applikationsmarknaden inom en snar framtid.

Det är en haptisk återkopplingsteknik som demonstrerades vid CES 2017, även om företaget har funnits sedan 2011 och idén är mycket äldre. För detta har de visat några applikationer som är kompatibla med deras system, från en som låter dig känna krusningar i vattnet med stenar i bakgrunden till en annan, från klädföretaget Bonobos, som gör att vi kan känna strukturen hos vissa plagg.

I det andra exemplet kunde vi se hur det var lätt att skilja ett bomullsplagg från ett kordfläkt, eftersom det bara var nödvändigt att steka skärmen för att känna varje textur, en känsla som liknar den riktiga, inte exakt densamma.

För att uppnå detta använder de vibrationer, elektromagnetiska pulser som skickar signaler till fingertopparna med hjälp av en speciell skärm, resultatet av mer än tio års forskning vid Northwestern University. Nu letar de efter partners för att implementera denna teknik i spel, utbildningsapplikationer och system för dem som har synskadade.

Naturligtvis kommer det också att vara nödvändigt att hitta hårdvaruföretag som är intresserade av idén, eftersom om vi vill ha dessa skärmar på våra telefoner från dag till dag, måste de stora tillverkarna vända upp och ner och betala alla nödvändiga licenser för att använda något sådant.