Det finns redan tillgång till Twitter och Facebook i Iran. Uppdaterad: Det var ett tekniskt problem

twitter irn

Efter fyra år utan att ha tillgång till traditionella metoder till två av de största sociala nätverken på planeten, Facebook och Twitter, har idag tillgång i Iran släppts.

Inget officiellt tillkännagivande har gjorts, men både media (se nyheter om mashable), liksom tweets och publikationer av olika slag, tyder på att Twitter och Facebook redan kan konsulteras och uppdateras från olika delar av landet, utan att se bild. av blocket som har präglat båda webbadresserna så länge.

Dess ledare, Ayatollah Ali Khamenei, har haft ett Facebook- och Instagram-konto sedan 2012, och dess utvalda president, Hassan Rouhani, som har ett ganska aktivt Twitter-konto (@HassanRouhani), anser att det är värdelöst att censurera internetåtkomst, så det var en tidsfråga att medborgarna hade tillgång till att uppdatera sociala nätverk och inifrån förklara detaljerna i situationen de upplever i landet.

Under 2011 såg vi spänningen mellan Iran och USA, liksom mellan Israel och EU, öka på grund av anklagelser (grundade och ogrundade) i alla möjliga riktningar. Från den anklagelse som Förenta staterna riktade mot Iran för att ha försökt mörda Saudiarabiens ambassadör, till de som Iran genomförde Förenta staterna som anklagade för spionage genom att genomgå den alltid kontroversiella frågan om massförstörelsevapen har sociala nätverk alltid De har varit väsentliga för att känna till en sida som vanligtvis inte förekommer i vanliga medier.

Uppdatering: Irans regering rapporterar att de inte har släppt tillgång, att detta är ett tekniskt problem och att de redan arbetar med frågan. Blockaden fortsätter så att det som hände 2009, då befolkningen gick ut på gatorna och klagade över omvalet av Mahmoud Ahmadinejad, inte upprepas. Du kan läsa mer information om saken i Reuters (Yahoo) och The New York Times.