Denna konstiga karta är den mest exakta du någonsin kommer att se

Denna konstiga karta är den mest exakta du någonsin kommer att se

Denna konstiga karta är den mest exakta du någonsin kommer att se

Vi alla vet det Kartor och de världsbollar vi har hemma är allt annat än korrekta.

I själva verket har jag fortfarande en världskarta som jag fick på en resebyrå för ganska många år sedan (jag säger bara att Sudan ännu inte hade delats in i norr och söder, och det låter för mig som om Jugoslavien fortfarande är där ute). Om vi ​​tittar på kartor som den jag berättar för dig, kommer du att se hur det finns ytor som inte överensstämmer med verkligheten. Som ett bra exempel har vi Afrika, som verkar vara lika stort som Grönland och ändå är upp till 14 gånger större.

Dessa typer av kartor är bra för havsnavigering, och de kan vara bekväma att ritas i två dimensioner, men om vi vill få en så exakt karta som möjligt. Och just det har uppnått, nästan till perfektion, en japansk designvinnare av Bra designpris: AuthaGraph.

Varför våra kartor är mycket exakta

Som vi nämnde, Kartor som vi hanterar dagligen är upprörande oprecis. Detta beror på att vi fortfarande använder Mercator-projektion, en modell av geografisk projektion gjord av den flamländska geografen Gerardus Mercator inte mindre än år 1569.

Denna projektion strävade långt ifrån från att skapa den mest exakta världskartan. Men det har varit kvar till idag på grund av det var väldigt funktionellt inom navigering och fick rita världen i två dimensioner. Det ja, precisionen i storleken på de olika länderna offrades mycket, något som inte borde hända när dessa kartor också används i utbildningen. Mercators projektion misslyckas på grund av länderna nära polerna är mycket större än de borde vara(som i fallet med Grönland).

AuthaGraph, den mest exakta kartan du kommer att se

AuthaGraph, av konstnären och arkitekten Hajime Narukawa, har blivit den mest exakta kartan som någonsin skapats. Det är både konstigt och slående, och det förändrar vår orientering av världen totalt, men samtidigt gör det Kartor bli den mer proportionell som vi har sett hittills.

AuthaGraph dela upp världen i 96 lika regioner och överför en sfärs proportionella och realistiska dimensioner till en tetraeder. Det är ett annat koncept när vi går från en rundad karta till en platt, men därmed bibehålls de korrekta områdena mark och vatten.

Trots att den inte är perfekt kan kartan skryta med att representera både hav och kontinenter troget, inklusive det glömda Antarktis. Det är en obruten rektangulär karta, som inte placerar norr på toppen, men därmed inte offrar precision.

Om du är nyfiken kan du ladda ner din egen kopia av den mest exakta världskartan på webbplatsen för AuthaGraph.