Den nya Creative Commons-sökmotorn

CCSearch

Idag är en viktig dag för Creative Commons-organisationen eftersom den mer än två år efter lanseringen av sin bildsökmotor nu har kommit ut ur beta-fasen med en rad förbättringar som användare av denna webbplats kommer att märka idag. service.

I grund och botten, CC-sökning Den kommer med över 300 miljoner indexerade bilder, med en stor ansiktslyftning av användargränssnittet för att underlätta dess användning och interna förbättringar som möjliggör snabbare sökningar med mer relevanta resultat.

När det gäller de mer än 300 miljoner indexerade bilderna noterar organisationen att den har bilder från 19 samlingar, inklusive kulturverk från olika museer (Metropolitan Museum of Art och Cleveland Museum of Art), visuella konstverk från Behance och Deviant Art plattformar, samt foton från Flickr och CC0 3D-design från Thingiverse.

CC Search, för sökning av fotografier och andra grafiska element under Creative Commons-licenser

Det händer så att det först fruktades att det fotografiska innehållet under Creative Commons värd på Flickr skulle försvinna på grund av de nya policyerna som tillämpas av de nuvarande ägarna av plattformen, Smugmug, som hotade att eliminera det mest veteraninnehållet i gratiskontona en gång de har slutat ha TB-kapacitet, även om de nuvarande ägarna har dragit tillbaka under påtryckningar från användare och vissa organisationer, och har förlåtit att det finns miljontals fotografier under Creative Commons-licens i de fria kontona.

När det gäller att omforma användargränssnittet har den ansiktslyftningen inneburit en tydligare aspekt med bättre navigerbarhet och filter, design som överensstämmer med creativecommons.org-webbplatsen, vilket förenklar tillskrivningsalternativen, förutom att erbjuda tydliga kanaler för att informera om webbplatsens allmänna funktion och om återanvändning av specifika bilder.

De tillägger att den förbättrade sökmotorn nu är länkad från Creative Commons-hemsidan som standardmetod för att söka jobb under Creative Commons-licenser, ersätta den gamla sökportalen, förflyttad till webbplatsen oldsearch.creativecommons.org.

Och internt, som också ofta kallas under huven, påpekar de förbättringar av sökningens laddningstider samt relevansen av sökfraser. Dessutom har ett analytiskt verktyg inkluderats för att veta hur och när verktygen används, förutom att ha löst de många kritiska fel som rapporterats av användargruppen.

Vad kommer att komma?

Creative Commons-organisationen hoppas kunna ta med fler bilder till katalogen och prioritera nyckelsamlingar som de från Europeana och Wikimedia Commons. Dessutom hoppas det också kunna erbjuda andra typer av innehåll under Creative Commons-licenser, till exempel läroböcker och ljud.

Å andra sidan hoppas de också kunna erbjuda avancerade filter, möjligheten att bläddra i samlingar utan att behöva ange söktermer, förutom bättre tillgänglighet och användarupplevelse på mobila enheter.