Den här skadliga programvaran stjäl lösenord, skickar skräppost och prenumererar dig på YouTube-kanaler

Skadlig programvara

Scranos är namnet på den nya skadliga programvaran, vilket ger användare runt om i världen mycket huvudvärk. Enligt Bitdefender-teamet startade detta skadliga program för några månader sedan i Kina, men det sprider sig till andra länder, särskilt Frankrike, Italien och Brasilien.

Dynamiken som den använder för att infiltrera användarnas datorer är genom att kamouflera sig själv som nedladdningar av program eller appar som verkar legitima, till exempel en videospelare, och, när den körs, installeras en rootkit-drivrutin som börjar ladda ner resten av komponenterna. , att ta över utrustningen och starta olika skadliga aktiviteter

Ett av de första stegen det utförs är att stjäla användaruppgifterna för Chrome, Firefox, Microsoft Edge och Opera, bland andra webbläsare. Och genom dem kan du komma åt de betalningsmetoder som användaren har lämnat in i webbläsaren.

Dessutom har den särskild uppmärksamhet på Facebook, YouTube, Airbnb och Amazon. Till exempel, när det gäller YouTube, lurar det webbläsaren att spela upp videor i bakgrunden, tyst, prenumerera på kanaler och konsumera reklam.

Med andra ord använder den denna dynamik för att öka populariteten för vissa kanaler och generera reklam, interagera med kanalerna och videorna för den hackade användarens räkning. Hittills har de upptäckt fyra kanaler som har använt denna dynamik.

Å andra sidan använder den också Facebook-kontot för att generera phishing-meddelanden, skicka ett skadligt .apk för att sprida sitt nätverk och infektera fler användare. Och det utnyttjar också alla betalningsmetoddata som är associerade med Facebook, såväl som Amazon, Airbnb och Steam.