De fördömer internetarkivet för piratkopiering efter att ha publicerat 1,4 miljoner böcker på Internet

libros

För flera veckor sedan noterade vi att internetarkivet, som är en upphovsrättsfri innehållsportal som är lagrad för att lagra miljontals underverk som finns på Internet, publicerade mer än 1 miljon böcker på webben.

Det var ett svar som gavs när EE-biblioteken. USA började stänga sina dörrar på grund av koronaviruspandemin. Det var ett nationellt akutbibliotek, en samling på 1,4 miljoner böcker från dess kostnadsfria Open Repository-bibliotek.

Nu har fyra stora utgivare väckt talan mot portalen om massiva upphovsrättsintrång.

Enligt dem överträffar AI: s åtgärder långt legitima bibliotekstjänster, bryter mot upphovsrättslagen och utgör avsiktlig digital piratkopiering i industriell skala. De utgivare som ansvarade för rättegången var Hachette Book Group, Inc., HarperCollins Publishers LLC, John Wiley & Sons, Inc. och Penguin Random House LLC.

Enligt dem har portalen inga lagliga rättigheter att distribuera böckerna, som den skannar och laddar upp till sina servrar, via Open Library eller National Emergency Library. Böterna kan vara 150 000 för varje överträdelse.

Logiskt sett är internetarkivet inte en pirat. Det är en icke-statlig organisation som ägnar sig åt att korrigera alla Wikipedia-länkar, spara saknade internetpublikationer, ha en historisk webbsamling i Wayback Machine…. Nu är fokus på openlibrary.org.

De försvarar sig genom att säga att deras bibliotek är legitimt och lagligt är att det erbjuder innehåll genom kontrollerade digitala lån, med titlar lånade endast under en begränsad period och i en kontrollerad volym, som i ett traditionellt bibliotek.

Det är mycket möjligt att denna rättegång inte lyckas, för om så är fallet kan en riktig pärla försvinna från vårt internet.