De använder en DJI-drone för att studera en aktiv vulkan

Volcn estudio con drone DJI

Specialister förbättrar sina strategier för att studera aktiva vulkaner runt om i världen tack vare teknik.

Så nyligen några tyska vulkanologer har tillverkats av en drone från DJI-märket för att bedöma förhållandena för en vulkan vevhus i Guatemala och detta har varit resultatet av utredningen.

Resultaten av studien om vulkanen Santa Mara i Guatemala

Enligt vad som publiceras på EurekAltert-portalen har drönaren som ansvarar för detta uppdrag varit en DJI Phantom 4 Pro quadcopter, tillsammans med en FLIR TAU 2 värmekamera. Denna enhet, utrustad med en 4K optisk kamera, kunde flyga över konvulkan för att samla in data mer exakt.

I huvudsak var målet med forskningen att studera flödesmönstret, lavahastigheten och även temperaturen på vulkanens yta. Tack vare värdena från enheten, tillväxt kan bestämmas och om ett större utslag kan uppstå de närmaste dagarna.

Som framhållits av forskarna Edgar Zorn från tyska geovetenskapliga forskningscentret GFZ, drönaren gjordes av information som inte kunde ha samlats in så grundligt från marken. För att vara mer specifik, parades 4K-kameran med FLIR-kameran för att skapa en centimeter-exakt stereoskopisk video för att visa termiska och visuella bilder.

För sin del har Zorn lyft fram uppenbarelsen av dessa team för att hjälpa geologer och specialister: Vi har visat att användning av drönare kan hjälpa till att helt mäta även de farligaste och aktivaste vulkanerna på jorden från ett säkert avstånd.

Inte heller sparas de något genom att ge mer meriter till drönaren tack vare den typ av stereofotografering som den erbjuder, som har en precision som aldrig sett tidigare. Visst i en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att se förbättrade drönare för denna specifika uppgift.