Canonical och IBM går samman för att erbjuda mainframes med Linux Ubuntu

IBM LinuxOne

IBM LinuxOne Emperor

IBM och Canonical har meddelat sina gemensamma ansträngningar att erbjuda nya mainframes som kör Ubuntu Linux som operativsystem. Tillsammans med den mycket beräkningsinfrastrukturen sammanställer LinuxOne, titeln till projektet, olika programvarulösningar och företagstjänster med en viktig nivå av öppen källkodsegenskaper.

TC påpekar att IBMs strategi är att utöka sitt erbjudande av hårdvaru- och mjukvarulösningar till fler företag, men inte bara till de största företagen som har råd att förvärva billiga mainframes utan till mindre företag. För att uppnå detta är ett avtal med Canonical praktiskt, som med sina professionella distributioner och verktyg med öppen källkod har lyckats upprätthålla och utöka sin kundkrets, och den nuvarande tekniken tillsammans med dessa gratisalternativ kan ge plats för mer överkomliga mainframes.

Till exempel sticker en månatlig prenumerationsmodell ut från LinuxOne som för övrigt kommer att erbjuda ett första par mainframes med pingvinnamn som referens: Kejsare (en IBM Z13) och Rockhopper (den billigaste). På detta sätt kommer fler företag att ha möjlighet att köra populär öppen källkodsprogramvara (som Apache Spark, Node.js och MongoDB) på kraftfulla centrala enheter. Säkerhet, molnarbete och analysverktyg sticker också ut från det partnerskap som nu återuppstår starkare.

Fördelarna ses naturligtvis inte bara för IBM eftersom synergi också ger liv till Öppna Mainframe-projektet, ett samordnat arbete så att företag med hjälp av sig själva och sina kamrater kan dra nytta av och anta mainframes som även efter så mycket datahistoria förblir i kraft.

Mer information: IBMs webbplats