Alternativ till Aperture, Apples utgivare som snart kommer att försvinna

Apperture

Apple har redan rapporterat att de kommer att ta bort stöd för sin Aperture-bildredigeringsprogramvara, ett program som inte kommer att finnas tillgängligt i nästa version av macOS. Även om den slutade uppdateras för nästan 5 år sedan, ersatt av Apple Photos, använder många fortfarande den idag, så det är viktigt att känna till gratisalternativ. Här är tre av dem:

  • RawTherapee: fotoredigerare som fungerar med RAW-format, det formatet som är kompatibelt med många kameror och mobiltelefoner som låter dig få okomprimerade bilder. Programmet accepterar naturligtvis andra typer av format, men det används ofta av dem som vill ändra egenskaperna hos originalfotot och dra nytta av det faktum att ALL information finns i filen. Det är ett open source-projekt, helt gratis tillgängligt för Mac, Windows och Linux. Den senaste versionen släpptes den 20 april 2019, så det är fortfarande varmt från ugnen.
  • GIMP: Den berömda bildredigeraren för dem som letar efter ett gratis alternativ till Photoshop kan också användas på Mac. Den använder många av samma verktyg och tangentbordskommandon som Photoshop och är extremt kraftfull och flexibel. Inte bara redigerar du foton, det kan också användas som ett ritprogram. Det enda problemet med GIMP är att det inte är särskilt intuitivt för dem som inte har erfarenhet av redaktörer av denna typ, men om du redan har arbetat inom sektorn är det ett obligatoriskt element på din dator.
  • Polarr: Det är en uppsättning bildhanterings- och redigeringsprogram som inkluderar en fotoredigerare. De testar för närvarande en fotoalbumguide och videoredigeringsprogramvara i beta. Den är tillgänglig för Mac, Windows 10, iOS, Android, Linux och Chromebook, och den har en webbapp att redigera utan att installera någonting. Nackdelen är att några av dess funktioner är premium, endast tillgängliga per prenumeration för cirka $ 24 per år (ganska överkomligt, förresten).

Som du kan se saknas alternativ inte, men om du vill ha något mer specifikt, tveka inte att fråga på våra sociala nätverk, där vi alltid kommer att vara uppmärksamma på dina frågor.