TEKNOLOGISK

Allt du behöver veta om gratis foton på Internet

Bilder gratis

När det gäller en blogg eller webbplats så att innehållet fångar besökarens uppmärksamhet råder det ingen tvekan om att bilderna spelar en viktig roll, eftersom de kommer att fungera som ett komplement till informationen som gör den mer attraktiv och förståelig för användaren. användare.

Det är dock nödvändigt att vara försiktig när du väljer de bilder som vi ska använda eftersom vi kan riskera att de skyddas av upphovsrätt som förbjuder deras användning och kommersialisering.

För att undvika detta måste vi gå till gratis bildbanker för att hämta grafik om olika ämnen som har författarens samtycke att användas för specifika ändamål.

Här förklarar vi hur du kan förvärva gratis bilder på Internet, liksom de bästa sidorna för att göra det.

Var kan jag ladda ner gratis foton på Internet?

Gratis bildbanker är sidor som ger dina besökare möjlighet att ladda ner bilder för användning i dina projekt utan kostnad och utan att kränka tredje parts egendom, vilket gör det till den säkraste källan för gratisfoton på internet.

Det finns gratis temabanker, med specifika teman, några med hundratals bilder, andra med miljoner … det viktigaste är att alltid kontrollera att det är en pålitlig bank, eftersom det finns vissa webbplatser som avslöjar skyddade bilder som säger att de är gratis, vad som kan orsaka problem för användare som använder dem.

Typer av licenser för att ladda ner gratis foton från Internet

Innan du fortsätter att ladda ner bilder är det nödvändigt att ta hänsyn till att deras användning styrs av licenser som avgör hur de kan införlivas i en blogg eller webbsida, klassificerad enligt följande:

CC0-licens (Creative Commons)

De är en typ av licenser som utvecklats av icke-statliga organisationer Creative Commons, som ansvarar för att bevilja upphovsrättsfri användningstillstånd som tillämpas på bilder och / eller dokument från personer eller företag som är involverade i dess utveckling eller skapande som utgivare eller fotografer.

Alla som är intresserade av att förvärva dessa bilder kan göra det genom att dra nytta av de privilegier som beviljas av denna typ av licens, vilket möjliggör användning för personliga och kommersiella ändamål, med möjlighet att replikera dem, ändra deras utseende eller sprida dem.

Men även om dessa bilder är gratis kan det finnas några som är föremål för vissa typer av begränsningar som författarna ställer, vilket förbjuder dem att användas av kommersiella skäl, eller att författaren kräver att deras namn är en del av bildtexten. på den plats där den är fäst.

Bilder av offentligt område

Det är de som är associerade med bilder från en okänd källa eller vars rättigheter som förvärvats enligt upphovsrättslagen har upphört att gälla. I händelse av att personen som äger bilden har dött samma varelse i det offentliga området efter att ha avslutat 70 år från datumet för evenemanget.

Det finns också en möjlighet att en författare beslutar att publicera fotografier på Internet med denna typ av licens, så att någon annan kan använda dem utan att behöva hänvisa till någon typ av källa.

Copyleft bilder

Copyleft syftar till att erbjuda gratis användning och distribution av ett verk och kräver att användare fortsätter att erbjuda samma typ av licens till alla kopior och derivat av originalet. Den kan tillämpas på datorprogram, konstverk, texter och en lång osv. Det är ett alternativ till styva licenser som inte tillåter kopior och skyddar de rättigheter som erbjuds i licensen från efterföljande privatiseringsförsök. Det är en av de viktigaste i kategorin gratislicenser.

GNU General Public License, välkänd i denna kategori, kommer från den första copyleft-licensen och är favoriten när det gäller att släppa gratis programvara med öppen källkod. Creative Commons erbjuder också dessa typer av licenser.

Mest använda bildbanker för att ladda ner gratis bilder på Internet

Pixabay

Bank of free images par excellence vars repertoar innehåller kategorier av alla slag som stöds av en kraftfull sökmotor vars sökkriterier accepteras på spanska och engelska.

Alla bilder förvärvade i Pixabay har godkännande av Creative Commons enligt CC0-licensen för att användas för personliga och kommersiella ändamål.

Pexels

En stor bildbank som stöds av en grupp professionella fotografer vars arbete ger grafik av hög kvalitet i kvantiteter om 5 per dag och med fördelen som CC0-licensen ger för att göra dem tillgängliga för alla som vill använda dem för gratis användning. .

En aspekt av denna sida är att bilder som tillhör Shutterstock vilka är betalningsbilder men om du inte är villig att betala för någon av dessa bilder är det lämpligast att ladda ner de som föreslås av Pexels

Freepik

Med över en halv miljon gratis foton är Freepik ett utmärkt alternativ för att hitta den bild som passar bäst för ditt kreativa projekt.

Det har högkvalitativt innehåll som kan användas för bloggar, webbplatser, flygblad. Till skillnad från andra plattformar beviljar det inte Creative Commons-licenser men du kan använda det omfattande innehållsbiblioteket så länge du tillskriver författaren till det innehåll du ska skapa. Kort sagt, det är ett bra alternativ eftersom du kan använda inte bara av fotografier De erbjuder också vektorer, mockups och PSD-filer.

Unsplash

Sammansatt av olika kategorier, högupplösta bilder av Unsplash de har tillstånd Creative Commons Zero under vilka de kan användas för kommersiella ändamål som också har fördelen att de kan distribueras, kopieras och redigeras utan tillstånd eller attribut av något slag.

Gratisografi

Trots att de är en blygsam bildbank är kvaliteten mycket hög på grund av den höga upplösning de har under licens Creative Commons Zero som ger dig tillstånd att distribuera, göra kopior av och modifiera dem även om dess användning är begränsad till webbsidor med pornografiskt innehåll eller som hänvisar till kriminella handlingar.

Stockvault

För att ladda ner gratis bilder på Internet är denna bildbank en av de mest rekommenderade eftersom den har ett stort antal kategorier som består av högupplöst grafik vars licens Creative Commons Det ger dig möjlighet att använda dem fritt för personliga eller kommersiella ändamål.

Det finns många andra bildbanker som vi har angett under de senaste åren, såsom pikwizard, Picography, Freestocks … faktiskt många av de 50 gratis bildbanker som vi avslöjade 2016 fortsätter att erbjuda utmärkt kvalitetsinnehåll.

Hur man vet om ett hittat foto verkligen är gratis

Många gånger gör vi sökningar på Google och vi hittar foton som påstår sig vara gratis, men innan du använder dem måste du kontrollera om de verkligen är. För detta är det bäst att utföra följande steg:

– Från PC: gå till images.google.com och gör en omvänd sökning per bild (klicka på kameran och välj alternativet att ladda upp en bild), på det sättet ser vi alla webbplatser där nämnda foto publiceras, och vi kommer att komma säkert till den ursprungliga platsen, till webben där fotografen publicerade den. Det är på den webbplatsen där hans verkliga licens finns. Användningsvillkoren måste vara längst ner på bilden eller längst ner på sidan. För att hitta den ursprungliga källan till varje foto är det bäst att filtrera efter upplösning, eftersom det bästa (och största) fotot i allmänhet publicerades av fotografen på hans webbplats.

– Från mobil: Du kan också använda bildsökningen med hjälp av tredjepartsresurser, som den som visas i länken i samma stycke, där vi anger ett trick som sedan 2015 fortsätter att fungera. Ändå är det bästa alternativet att trycka och hålla fingret på önskat foto och välja google-sökalternativet, vilket hjälper dig att komma till originalfotoet.

Vid tveksamhet är det bättre att inte använda någon bild, och om vi vill använda den är det lämpligt att ta en skärmdump av vår källa där den anger motsvarande licens, så att vi kan rättfärdiga oss om vi har någon problem.

Botón volver arriba

Bloqueo de anuncios detectado

Debe eliminar el BLOQUEADOR DE ANUNCIOS para continuar usando nuestro sitio web GRACIAS